نکات سفرهای تابستانی
خانه / مهارت‌ها / نکات سفرهای تابستانی

بایدها و نبایدهای سفر تابستانی

سفر تابستانی

چطور می‌توان در طول یک سفر تابستانی، با رعایت چند نکته ساده تغذیه‌ای سلامت جسم را تامین کنیم و سفری دلپذیر را تجربه کنیم؟

آب بخورید، اما سالم

مصرف آب 

در طول مسافرت مصرف زیاد آب را فراموش نکنید. به‌ این شرط که آب سالم باشد. همچنین مسافران در طول سفر حتما از آب معدنی استفاده کنند و یا اینکه قبل از حرکت و در منزل آب سالم را در چند بطری تمیز بریزند و در فریزر بگذازند تا یخ بزند.
به‌ این‌ ترتیب در طول سفر، با ذوب شدن تدریجی یخ این بطری‌ها، آب آشامیدنی خنک، سالم و گوارا در دسترس شما و سایر افراد خانواده قرار می‌گیرد. برای تهیه چای هم می‌توان یک فلاسک آب‌جوش همراه برد و در طول راه از چای تمیز و مطمئن برای رفع حستگی و تمدد اعصاب استفاده کنند.
برای شستن ظروف و لیوان‌های مورد استفاده در طول سفر، از آبی که از منزل با خود آورده‌اید، استفاده کنید. آب‌هایی که در طول مسیر به صورت نهر و چشمه جاری شده‌اند، اگر چه زیبا و باصفا هستند، اغلب آلودگی میکروبی دارند و یا به انواع تخم انگل‌ها آلوده شده‌اند. ممکن است حتی، به دلیل سرازیر شدن فاضلاب‌های صنعتی، انوای آلودگی‌های شیمیایی را داشته باشند و سلامت بدن را به طور جدی به خطر بیندازند.

خورشت ممنوع کوکو مجاز!

تهیه غذا

مطمئن‌ترین راه برای تهیه غذای مسافرت ‌این است که افراد غذای ساده‌ای در منزل تهیه و در یک ظرف خنک به همراه خود ببرند. غذایی که برای بین راه تهیه می‌شود نباید آبکی باشد. در واقع به دلیل رشد انواع میکروب‌ها و باکتری‌ها در فضای مایع، غذاهای آبکی مانند انواع خورش‌ها، محیط مناسب‌تری برای رشد و تکثیر این میکروب‌ها محسوب می‌شوند در نتیجه امکان فاسد شدن این غذاها بیشتر است.
توصیه می‌شود افراد در مسافرت‌ها از غذاهای خشک مانند انواع کوکو‌ها (کوکوی سبزی، کوکوی سیب‌زمینی)، کتلت، شامی‌، انواع دلمه‌ها، انواع پلوها (عدس‌پلو، لوبیاپلو) همراه با گوجه‌فرنگی، کاهو و خیار تازه و لیمو‌ترش استفاده کنند، چون این غذاها سالم‌تر و امکان جذب میکروب کمتری دارند و همچنین غذاهایی مانند سالاد الویه، کالباس و سوسیس که سریع‌تر فاسد می‌شوند، برای سفر مناسب نیستند.
متاسفانه اغلب بزرگترها و حتی بچه‌ها علاقه وافری به خوردن کالباس و سوسیس دارند و به این دلیل، خانواده‌ها در طول سفر برای اینکه هم غذای مورد علاقه فرزندان را فراهم کرده باشند و هم وقت زیادی صرف تهیه غذا نکنند، کالباس و گوجه‎فرنگی و خیارشور را به عنوان غذای بین‌راه انتخاب می‌کنند. این در حالی است که احتمال فسادپذیری کالباس زیاد است بنابراین برای سفر توصیه نمی‌شود.

علاوه بر موارد خوارکی که در اینجا گفته شده، بسیار موارد دیگری هستند که دانستن آن‌ها برای داشتن سفری ایمن لازم است، این موارد که شامل رفتارهای مناسب سفر، تجهیزات سفر و ... است در سرفصل‌های مختلف و جداگانه در دوره‌های متفاوت گردشگری گنجانده شده و مفصل توضیح داده می‌شوند.

دریافت مشاوره تخصصی رایگان


لبنیات محلی نخورید

استفاده از لبنیات 

افرادی که مایل هستند صبحانه را در طول راه میل کنند، می‌توانند از منزل پنیر، گوجه‌فرنگی، خیار و یا تخم‌مرغ آب‌پز سفت و کمی ‌مربا یا عسل به همراه یک فلاسک آب‌جوش برای چای با خود به همراه داشته باشند و با نان محلی داغ و تازه صرف کنند. در واقع به دلیل اینکه موادی مانند پنیر، سرشیر، خامه محلی اغلب از شیر پاستوریزه نشده تهیه می‌شود و مصرف آنها خطر ابتلا به بیماری تب مالت را به همراه دارد و یا ممکن است به دلیل کهنگی، خطر مسمومیت و اسهال و استفراغ را به دنبال داشته باشد لذا بهتر است از شیر محلی هم به دلیل پاستوریزه نشدن استفاده نشود.
همچنین، افرادی که از رستوران‌های بین راهی استفاده می‌کنند بهتر است به جای مصرف سالاد و سبزی که احتمال انتقال انواع آلودگی‌های انگلی و میکروبی در آن بیشتر است از ماست استفاده کنند، البته یک راه ساده و مطمئن این است که مسافران از منزل با خود گوجه فرنگی و خیار و لیمو‌ترش شسته شده همراه داشته باشند و در رستوران در کنار غذایی که سفارش می‌دهید، از گوجه‌فرنگی و خیار خردشده خانگی استفاده کنند.

سس اینجا مضرتر است

مصرف سس‌ها 

به طور کلی مصرف سس مایونز و سایر سس‌های چرب از نظر تغذیه‌ای توصیه نمی‌شود. به‌خصوص در طول سفر از مصرف سس مایونز یا سس‌های خامه‌ای خودداری شود. مسافران می‌توانند با مخلوط ماست، آبلیمو، کمی ‌نمک و فلفل و در صورت امکان کمی ‌روغن زیتون یک سس سالم برای سالاد تهیه کنند.
مسافران غذاهایی را در رستوران سفارش دهند که سس، ادویه و چاشنی زیاد نداشته باشد. گاهی ممکن است در رستوران‌ها به غذاهای کهنه و مانده مقدار زیادی سس و چاشنی اضافه کنند که تغیر رنگ و طعم نامطبوع ناشی از فساد غذا مشخص نشود.
اگر کباب برگ و یا جوجه کباب سفارش می‌دهید، تاکید کنید که کاملا پخته شود تا در صورت وجود آلودگی اولیه، در اثر حرارت کافی از بین برود. کباب کوبیده و همبرگر یا هر غذای دیگری که در رستوران با گوشت چرخ‌کرده تهیه می‌شود، اغلب حاوی مقدار زیادی چربی است و به همین دلیل، احتمال فسادپذیری آن زیاد است. ضمن اینکه، این نوع غذاها اغلب آنقدر حرارت نمی‌بینند که به اصطلاح مغز پخت شوند. بنابراین احتمال آلودگی میکروبی و انگلی با خوردن این غذاها که خوب پخته نشده‌اند، زیاد است.
مسافران در رستوران، حتما همراه با غذایی که میل می‌کنند، از ماست (کم چرب و پاستوریزه)، لیمو‌ترش و یا آبلیمو استفاده کنند در واقع با مصرف آن، دستگاه گوارش اسیدی می‌شود و در نتیجه، از رشد و تکثیر میکروب‌ها در دستگاه گوارش و همچنین مسمومیت غذایی جلوگیری می‌شود.

دوغ‌های کم نمک به جای نوشابه‌های گازدار

نوشیدن دوغ 

در مسافرت‌ها به جای نوشابه‌های گازدار، همراه باغذا دوغ کم نمک و بدون گاز سفارش دهند. نوشابه‌های گازدار حاوی مقدار زیادی قند هستند. یک قوطی 300 میلی‌لیتری نوشابه درحدود 28 گرم (تقریبا دو قاشق غذاخوری پر) شکر دارد و مقدار زیادی کالری وارد بدن می‌کند که نتیجه‌اش اضافه وزن و چاقی است. ممکن است افراد تصور کنند به جای آن می توانند از نوشابه‌های بدون قند و یا رژیمی‌ استفاده کنند، ولی باید توجه داشت که حتی نوشابه‌های بدون قند هم حاوی مقادیر زیادی فسفات هستند که از جذب کلسیم غذا که برای استحکام استخوان‌ها ضروری است، جلوگیری می‌کند و نتیجه‌اش در دراز مدت پوکی استخوان خواهد بود.

دور خامه را خط بکشید

دسرهای خامه‌ای 

توجه داشته باشید، مسافران از مصرف انواع دسرهای خامه‌ای درطول سفر پرهیز کنند به دلیل اینکه ممکن است این مواد با شیر و خامه پاستوریزه نشده تهیه شده باشد و یا اینکه به علت کهنگی، فاسد شده باشد، و همچنین افراد از خرید و مصرف نوشیدنی‌های محلی مانند آب زرشک، آب آلبالو و غیره همچنین لواشک، تمبرهندی، آلوچه، در صورتی که بسته بندی نشده و کد بهداشتی و پروانه ساخت از وزارت بهداشت ندارند، خودداری کنند. انواع آلودگی‌های انگلی با خوردن این نوع موادغذایی غیربهداشتی ممکن است به بدن منتقل ‌شود.

پسته و کشمش جایگزین چیپس و پفک

آجیل‌ها و کشمش 

در طول راه، به عنوان تنقلات، مقداری آجیل مانند نخودچی، کشمش، خرما، انجیر خشک، گردو بادام، پسته و فندق کم‌نمک و یا تخمه‌های کم‌نمک به همراه داشته باشید. این تنقلات بسیار سالم‌تر و کم ضررتر از چیپس، پفک و نوشابه‌های گازدار هستند. از خرید و مصرف چیپس‌هایی که به صورت فله عرضه می‌شوند، خودداری کنید. این نوع چیپس‌ها اغلب حاوی مقدار زیادی نمک و روغن است و ممکن است روغن مورد استفاده در تهیه آن‌ها کیفیت مطلوبی نداشته باشد، به ‌این دلیل، مصرف آنها حتی می‌تواند سرطان‌زا باشد.



مطالب مرتبط


برچسب ها


ارسال پیام


کد بالا را در کادر وارد نمایید :