شناخت فرهنگ لری
سکونت لرها
لرهای کوچک، سیاه چادر را دوآر مینامند اما سیاه چادر در نزد لرهای بزرگ بُهون نامیده میشود که به معنی خانه خوب (به + حونه) است. بختیاریها همچنین از اشکفتها و لیر جهت سکونت در ییلاق و قشلاق استفاده میکنند.
اشکفت، شکافهای طبیعی در دل کوه هستند که به واسطه تغییرات انسانی برای سکونت انسان مناسب شدهاند.
لیر خانههای سنگی هستند که از لاشه سنگ و معمولاً به صورت خشکه چین و بدون ملات ساخته میشوند و سقفی تیر پوش دارند.
واحدهای اجتماعی
مجموع چند سیاه چادر یک اردوی کوچ نشینی را تشکیل میدهند که کوچکترین واحد اجتماعی- اقتصادی بوده و یک واحد گله داری محسوب میشود و آنرا مال مینامند. افراد مال اغلب دارای خویشاوندی نزدیک بوده، چراگاههای مشترک داشته و دامهایشان برای چرا در یک گله جمع میکنند و با یکدیگر و در غالب یک گروه کوچ میکنند. سرپرستی هر مال را سرمال بر عهده دارد. مجموع چند مال گروه بزرگتر به نام تش را تشکیل میدهند که دودمانی پدرتبار محسوب میشود و در رأس آن رِسپی یا همان ریش سفید قرار دارد و مسئولیت کوچ و امور مربوط به گله و چرا و همچنین ارتباط با ردههای بالاتر ایل همانند کدخداها را بر عهده دارد. در گذشته رئیس ایل در نزد لر کوچک توشمال نام داشته که از نظر لغوی ریشه مغولی دارد. در برخی منابع کریم خان زند نیز با لقب توشمال معرفی شده است.
توقفگاههای کوچنشینان
کوچ نشینان لر در مسیر کوچ و در مناطق مشخصی، توقفهایی کوتاه مدت برای استراحت و تجدید قوا دارند. لرهای کوچک اتراقگاهها و یا آلونکهای بین راهی در مسیر کوچ که به عنوان توقفگاههای موقت استفاده میشوند را مالگه مینامند. عشایر بختیاری به آن مالگه یا جاوارگه و لرهای کهگیلویه و بویراحمدیها وار یا وارگه میگویند. امنیت، دسترسی به آب و همچنین مرتع کافی برای دامها از مهمترین فاکتورهای انتخاب اتراقگاههای بین راهی است.
نان محلی لری
نان تیری نوعی از نان در بین لرها است که شباهت زیادی به نان لواش دارد. این نان بسیار نازک، بدون تنور و روی تاو پخته میشود. تاو صفحه فلزی و مدور است که بر روی آتش اجاق قرار میگیرد. خمیر نان را ابتدا روی توسی (صفحهای چوبی و مدور) و به وسیله تیر، پهن و نازک میکنند و سپس آن را بر روی تاو که بر اثر حرارت اجاق داغ شده است، پهن میکنند. بر روی این خمیر بسیار نازک، خمیر نازک دیگری پهن کرده و سپس هر دو را با هم برمیگردانند و سپس لایهای دیگر از خمیر نازک شده بر روی آنها اضافه کرده و مجدداً هر سه را پشت و رو میکنند و این عمل چندین بار تکرار میشود و هر بار حدود 10 قرص نان بدین صورت پخته میشود. وظیفه پختن نان بر عهده زنان بوده و معمولاً هر دو سه روز یکبار نان مصرفی خانوار خود را تهیه میکنند. در بسیاری از اوقات زنان چند خانوار به یکدیگر در پختن نان کمک میکنند.
در ارتباط با قوم لر به مباحث زیر خواهیم پرداخت:
- پراکندگی لرها
- مذهب لرها
- زبان لری
- پوشاک لری
- موسیقی لری
- جشنها و سوگ لرها
- فرهنگ لری
- آشنایی با ایل بختیاری
دریافت مشاوره تخصصی رایگان